Thuiswerken zonder stress: enkele goede tips

Thuiswerken zonder stress: enkele goede tips

Thuiswerken zonder stress

Thuiswerken kent veel voordelen. Je hoeft niet urenlang in de file te staan en je bespaart reistijd. Ook scheelt het je in de benzinekosten. Je hebt meer tijd voor jezelf en jouw familie. Je kan tussendoor de was even ophangen en zelfs even lunchen met je gezin. Er zijn echter ook nadelen als je thuis werkt.

Er is meer afleiding als je thuis werkt en een gezin hebt. Mensen die alleen wonen hebben minder afleiding als zij thuiswerken en kunnen hun werkdag strakker inplannen. In een gezin gebeuren altijd dingen wanneer je het net niet kunt gebruiken. Daardoor kan het soms irriteren en stress opleveren als je thuis moet werken en een opdracht af moet hebben op een bepaald tijdstip.

Omdat je overdag je werk niet afkrijgt kan het zo zijn dat je dan maar in de avonden je werk gaat doen, terwijl je liever even lui op de bank had willen hangen. Op deze manier hou je minder vrije tijd over om dingen voor jezelf te doen en dit kan je gaan opbreken. Thuiswerken is niet voor iedereen een uitkomst. Je kan meer stress ervaren. Jouw privéleven kan ontregelt raken.

thuiswerk stressHet gemis van sociale contacten

Ook het gemis van sociale contacten kan een issue worden. Waar je voorheen even een babbeltje maakte tussen je werkzaamheden door, ben je nu misschien wel bezig met even snel een wasje ophangen of moet je de kinderen bezighouden. Als je alle momenten volpropt met dingen doen, kan een burn-out op de loer liggen. Op je werk ben je alleen gefocust op je werk en neem je pauzes. Je hebt dan echt even tijd voor jezelf. Hierdoor ontspan je je op bepaalde tijden van de dag. Als je thuis werkt kunnen die pauzemomentjes erbij in schieten door allerlei klusjes in die pauzes te doen. Dit is niet verstandig. Je wint er wel tijd mee omdat je de klusjes niet na werktijd meer hoeft te doen maar je dag raakt zo wel overvol en dit zorgt voor stress.

Je kan je schuldig gaan voelen dat je tijdens werktijd wat klusjes hebt gedaan en dit willen compenseren. Het is natuurlijk goed dat je niet de kantjes eraf wilt lopen en je je werk serieus neemt. Maar zeg nu eens eerlijk: heb je op kantoor niet van die dagen dat je niet heel productief bent? Grote kans dat je tussendoor een babbeltje maakte met jouw collega’s of een keer extra een wandeling naar het koffieapparaat ondernam. Het kan fijn zijn om even te kletsen met een collega, het geeft energie en afleiding op een werkdag. Je deelt minder met elkaar en hierdoor kan je je eenzaam gaan voelen. Ook de steun die je tijdens je werkdag krijgt mis je als je thuiswerkt. Je hebt het gevoel er nu alleen voor te staan.

Krijg je het even te zwaar? Overweeg een paar uur in “de relaxstand” – één van dé gouden tips die mij hebben geholpen in mijn thuiswerk.

Nieuwe vaardigheden aanleren

Om thuis te kunnen werken moet je over bepaalde vaardigheden beschikken. Je moet goed kunnen plannen en organiseren. Prioriteiten stellen en gedisciplineerd werken zijn belangrijk. Je kan veel afleiding hebben van je kinderen of je partner die ook thuis werkt. De concentratie vasthouden en je werk niet afkrijgen kunnen voor innerlijke conflicten zorgen waardoor je weer stress ervaart.

Een ander gevaar kan zijn dat je met je werk bezig blijft. Je hebt een opdracht niet afgekregen en je kruipt na het avondeten nog even achter de laptop. Overdag heb je misschien te veel afleiding gehad en je wil nu je werk inhalen. Als dit een keer gebeurt is het geen probleem, maar als dit een gewoonte wordt zal je lichaam gaan protesteren. Je bent namelijk de hele tijd met je werk bezig in je hoofd. Dit houd je constant alert en je lichaam blijft stress hormonen aanmaken. Zo ga je steeds meer stress ervaren en kan je een burn-out krijgen.

thuiswerken stress

Hoe werk je thuis zonder stress

Het is van belang om je dagen zoveel mogelijk in te plannen. Dat is lastig met een gezin. Het is echter wel van belang dat je dit doet om de balans tussen werk en privé stabiel te houden. Als er een dag dingen niet meezitten ga je dan niet schuldig voelen. Zorg ervoor dat het de dag erna wel goed verloopt. Het beste kan je de werkzaamheden inplannen. Maak een weekplanning, geen dag planning. Verdeel de werkzaamheden over de werkdagen. Is er een dag dat je door omstandigheden minder productief bent geweest dan haal je dat de andere dag wel weer in.

Voel je niet schuldig als de dag anders verloopt dan gepland want dat heeft totaal geen zin. Ook jouw work-life-balance is belangrijk om in ’t oog te houden!

Een reactie achterlaten

Alle rechten voorbehouden: Yuzz.eu | Website ontwerp door Videologo.be