4 Tips voor het evenwicht tussen privé- en beroepsleven

4 Tips voor het evenwicht tussen privé- en beroepsleven

work life balance

Om het professionele en persoonlijke leven in balans te brengen, is het noodzakelijk om te weten hoe je werk verantwoordelijkheden kunt combineren met de noodzaak om tijd door te brengen met het gezin en zich te wijden aan prettige taken.

thuis werkenDe hectische routine van leidinggevenden, ondernemers en managers vraagt om belangrijke verantwoordelijkheden, een hoge productiviteit en de verplichting om altijd verbonden te zijn met het werk. Vaak is het denken aan vakanties of vrije weekenden met het gezin of alleen maar aan vrijetijdsmomenten iets onpraktisch.

Het gebrek aan evenwicht tussen beroeps- en privéleven kan echter leiden tot gezinsconflicten en zelfs gezondheidsproblemen. Met dat in het achterhoofd hebben we 4 belangrijke tips opgesteld om je te helpen met jouw work-life-balance. Kijk eens aan!

1. Prioriteiten stellen
De eerste – en misschien wel meest relevante – stap in het verzoenen van werk en privéleven is stoppen met je voor te stellen dat je deel uitmaakt van twee afzonderlijke dimensies.

Met andere woorden, elke keuze die je maakt zal gevolgen hebben voor de ene of de andere kant, dus je moet beslissingen nemen en prioriteiten stellen, rekening houdend met wat op dit moment het belangrijkst is.

Al onze keuzes hebben voor- en nadelen, maar als het erom gaat vrienden en familie aan de kant te laten staan en halsoverkop aan het werk te gaan, zal dit zeker frustraties met zich meebrengen die op de lange termijn misschien niet zullen worden overwonnen.

maak een plan2. Maak een plan
Desorganisatie is de trigger voor dingen die in je dagelijkse leven misgaan. Wanneer je geen prioriteiten stelt, stelt je een dringende taak uit of gaat je meer verplichtingen aan dan je in staat bent te volbrengen.

Daarom, hoe verleidelijk het ook is om je volledig aan het werk te wijden, doe het niet zonder het minimum aan planning van je routine. Plan realistisch op een dagelijkse basis en neem altijd activiteiten met jouw familieleden op.

3. Vergeet de perfectie
Gezond perfectionisme zorgt ervoor dat je met moeite en toewijding werkt aan de beste resultaten. Maar wanneer het niet aflatende streven naar perfectie bepaalde grenzen overschrijdt, kan het enkele schadelijke gevoelens verbergen, zoals de afwijzing van mislukking en het idee dat niets wat je doet goed genoeg is.

Om dit soort situaties te vermijden, laat je zich met toewijding en uitmuntendheid van jouw taken kwijten, maar vergeet de perfectie om het gevoel van inefficiëntie en frustratie bij het overstelpen van het werk te vermijden.

4. Leer hoe je taken kunt delegeren
Wanneer de manager zeer toegewijd is aan een of ander project, is de tendens dat hij “de wereld met zijn handen wil omarmen”. Dit is echter een fatale fout in de zoektocht naar een work-life-balance, waardoor niet alleen veelbelovende resultaten worden voorkomen, maar de manager ook wordt overbelast met triviale functies die door andere medewerkers zouden kunnen worden uitgevoerd. Het aantrekken van het juiste personeel is cruciaal!

Van de vele activiteiten die de manager in zijn dagelijkse routine ontwikkelt, is de delegatie een van de belangrijkste omdat het hem in staat stelt om minder, maar efficiënter te werken en zich te richten op wat echt belangrijk is: strategische punten van zijn functie.

Het delegeren van taken zal dus zijn bereidheid vergroten om zowel het potentieel van zijn team te beoordelen als om zich aan zijn vrienden en familie te wijden.

 

Een reactie achterlaten

Alle rechten voorbehouden: Yuzz.eu | Website ontwerp door Videologo.be