Als zelfstandige in België een eigen zaak beginnen is een spannende en soms lastige onderneming. Je mot namelijk nog een compleet bedrijf, een klantenkring en bekendheid opbouwen. Vooral in de beginjaren hebben starters het daarom relatief gezien moeilijk. Om de zelfstandige die een eigen bedrijf begint in deze lastige fase te ondersteunen, biedt de Belgische overheid meerdere steunmaatregelen aan. Maar welke steunmaatregelen voor zelfstandigen zijn er precies? En hoe kun je aanspraak maken op ondersteuning van jouw onderneming door de Belgische overheid?

geld portefeuilleExtra veilig geld lenen via Participatiefonds Vlaanderen

Geld lening als zelfstandige bij een bank is risicovol in de opstartfase. Mocht je bedrijf het niet redden, dan kun je snel in de schulden belanden. Om dit te voorkomen is er het Participatiefonds Vlaanderen. Hier kun je een zogenoemde ‘achtergesteld lening’ afsluiten. Mocht je als beginnend ondernemer in de problemen komen, dan laat het Participatiefonds je de ruimte om eerst je schuldeisers te betalen en hoef je de lening pas later af te lossen. Zo kun je dus extra veilig geld lenen!

Voordelig lenen met de Startlening+

Wanneer je als zelfstandige minder dan vier jaar actief bent, kun je aanspraak maken op de zogenoemde Startlening+. Dit is een lening met gunstige rentetarieven, die je als starter in hoofdberoep helpt om de vaak lastige beginperiode na een bedrijfsstart door te komen. Wil je een Startlening+ aanvragen, dan kun je dat online doen via UNIZO.be. Mocht blijken dat je aan de voorwaarden voldoet, dan wordt je via deze instantie geholpen bij het maken van een correct en compleet startdossier om de lening te kunnen verkrijgen.

Kmo-cofinanciering voor langere opstart

In het rijtje steunmaatregelen van de Belgische overheid hoort ook de Kmo-cofinanciering thuis. Deze financieringsregeling is bedoeld voor rechts- en natuurlijke personen die al langer dan vier jaar een eigen bedrijf hebben. Zij kunnen zich daarom niet beroepen op de Startlening+. Voor hen is de Kmo-cofinanciering dan een goed alternatief. Je kunt je via een kredietinstelling of een investeringsfonds dat samenwerkt met het Participatiefonds Vlaanderen aanmelden voor deze financieringsmogelijkheid.

Een voordelige Winwinlening

Het lijstje financieringsmogelijkheden voor zelfstandigen is nog niet af. Zo is er nog de zogeheten Winwinlening. Via deze speciale lening kunnen kleine of middelgrote ondernemingen (KMO’s) die een eenmanszaak of vennootschap zijn, een voordelige privéfinanciering aanvragen ter ondersteuning van de bedrijfsopbouw.

Waarborgregeling: als de bank geen vertrouwen in je heeft

lening ondertekenenNiet alle banken in België zijn even happig op het verstrekken van leningen en kredieten aan jonge ondernemers die een bedrijf willen oprichten. En dat is begrijpelijk, want in de eerste jaren gaan relatief veel zelfstandigen failliet. Als de bank niet wil lenen, kun je aanspraak maken op de Waarborgregeling.

De overheid in Vlaanderen staat dan gedeeltelijk borg voor de lening die je aangaat met een financiële instelling. Door deze borgregeling kan gewenste bedrag dan wél worden geleend. De ING Bank staat bekend als een bank die bijvoorbeeld heel erg graag beroep doet op de waarborglening om financiering voor KMO’s in te dekken.

Ook populair: het microkrediet

Ten slotte zijn er nog de microkredieten, aangeboden door allerhande kredietverleners voor investeringskredieten. Wil de bank niet lenen, dan kun je hier, zonder borgstelling, een microkrediet tot 25.000 euro aanvragen en alsnog jouw bedrijf in de startblokken zetten. Ideaal toch?