Heb je een eigen bedrijf in België, ook als je een eenmanszaak hebt, dan kun je als ondernemer feitelijk niet zonder een professionele en ervaren boekhouder. Als zelfstandige ben je namelijk verplicht om je boekhouding op orde te hebben en die periodiek door een expert te laten controleren. Maar hoe vind je een betrouwbare boekhouder, die goed bij jou past? Als je onderstaande tips en adviezen gebuikt, kom je snel op het spoor van een accountant met wie je als Vlaamse zelfstandige goed kunt samenwerken.

boekhouding administratieGa voor een professional die thuis is in jouw sector

Een belangrijk punt van aandacht bij het vinden van een passende boekhouder, is het werkterrein ofwel de economische sector waarbinnen je actief bent. Kies bij voorkeur voor een expert die thuis is in de wereld waarin jij je begeeft. Of het nu de ICT-sector is, de industrie, het onderwijs of welke branche ook: het helpt als je kiest voor een boekhoudkundige specialist binnen jouw werkterrein.

Controleer vooraf reviews en certificeringen

Wanneer je een eerste selectie van mogelijke kandidaten bij jouw in de regio hebt gemaakt, dien je nog klantenbeoordelingen na te trekken. Wordt er positief of juist negatief over de kandidaat gesproken en geschreven? En is de betreffende boekhoudkundige expert aangesloten bij het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF)? Dit laatste is belangrijk om te weten, want als zelfstandige wil je niet met een kwakzalver in zee gaan. Boekhoudkundigen die bij de BIBF zijn aangesloten, voldoen aan de kwaliteitseisen die door de branche zijn vastgesteld. Verder is het bij BIBF-boekhouders mogelijk om, als je ontevreden bent over de dienstverlening, een officiële klacht in te dienen.

Plan een kennismakingsgesprek in

De persoonlijke klik die je met een boekhoudkundig specialist hebt, is van groot belang. Jullie krijgen namelijk veel met elkaar te maken. Noodzakelijk is dat je persoonlijk met elkaar door een deur kunt en dat je elkaar vertrouwt. Heb je een selectie gemaakt van enkele kandidaten die jouw boekhouding eventueel op zich kunnen gaan nemen, organiseer dan kennismakingsgesprekken. Doorgaans zijn dit soort gesprekken kostenvrij. Een kennismakingsgesprek biedt de gelegenheid om, naast elkaar persoonlijk leren kennen, belangrijke vragen te stellen over de dienstverlening. Maak dus van deze gelegenheid gebruik en ontmoet jouw kandidaten persoonlijk. Een tip: het is aan te raden om diverse boekhoudkundigen dezelfde vragen te stellen. Zo kun je beoordelen welke advies ze geven en of dit advies bij jouw persoonlijke wensen aansluit.

boekhouding software

Houd de tarieven in de gaten

De kosten die boekhoudkundigen voor hun diensten rekenen, kunnen behoorlijk uiteenlopen. Sommige boekhoudkundigen en accountants rekenen de hoofdprijs, terwijl anderen scherpe tarieven hanteren zonder in te leveren op de kwaliteit. Doorgaans laten boekhoudkundigen zich per uur betalen. Maak van tevoren duidelijke afspraken over een maximum aantal uren dat voor het boekhoudkundig werk ingepland wordt. En laat die afspraken schriftelijk vastleggen en door beide partijen ondertekenen. Zo voorkom je dat je onverwacht hoge facturen krijgt en houd je de kosten voor de boekhoudkunde binnen de perken. Succes me het vinden van een geschikte boekhoudkundige!