pensioen voorbereidenWanneer je een eenmanszaak start en als zelfstandige aan de slag gaat, moet er een hoop geregeld worden. Je hebt een kantoor nodig, een eigen website en eventueel machines en apparaten. Ook moet er in administratief en financieel opzicht het nodige gebeuren. Een van de aandachtspunten waar veel ondernemers niet als eerste aan denken, is het sparen voor je pensioen. Dat dit thema niet boven aan het prioriteitenlijstje van beginnende ondernemers staat is eigenlijk logisch.

Het pensioen is voor velen een ver-van-mijn-bedshow. Maar dat is onterecht. Want als je niet op tijd begint met pensioensparen, loop je een achterstand op die op een bepaald moment niet meer in te halen is. Wil je ook na je pensioen een leuk inkomen genieten? Dan is het belangrijk om je pensionering en de financiering nadat je stopt met werken, goed en tijdig te regelen. Maar hoe kun je dat efficiënt doen als je zelfstandige bent in België en net een eenmanszaak hebt opgericht?

Methode 1: een deel van je inkomsten apart leggen

De wettelijk bepaalde pensioenpremie in België voor zelfstandig ondernemers is behoorlijk beperkt. Om die reden moet je als ondernemer echt zelf in actie komen om te gaan pensioensparen. Als je onderneming of eenmanszaak is gestart, begin dan direct vanaf de start met het apart zetten van een deel van je inkomsten voor later. Het is hierbij aan te raden om te berekenen wat je na je pensioen over wilt houden. Met een percentage van zo’n 15 procent van je inkomsten kom je meestal een heel eind. Zet dit geld voor langere tijd vast bij een betrouwbare bancaire instelling, zodat je later een mooi kapitaal hebt om fatsoenlijk van te kunnen leven.

geld portefeuilleMethode 2: Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ)

De meeste aantrekkelijke spaarmethode in België voor zelfstandigen is het zogenoemde Vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ). Wanneer je als zelfstandige geld in de VAPZ stort, is het ingelegde bedrag fiscaal aftrekbaar. Er zijn twee varianten binnen de VAPZ-regeling om voor je pensionering te gaan sparen. In de eerste plaats is er het zogenoemde klassieke model VAPZ. Hierbij kunnen ondernemers met een eenmanszaak tot 8,17 procent van hun netto belastbaar inkomen inleggen.

Het minimale inlegbedrag bedraagt 100 euro, het maximale bedrag is vastgesteld op 3256 euro (cijfers over 2019). Ten tweede kun je gebruikmaken van het zogeheten sociaal VAPZ, ofwel de SVAPZ. Deze regeling lijkt erg op het klassieke VAPZ-model, maar is aangevuld met een aantal solidariteitsbepalingen. In dit fonds mag, omdat ook arbeidsongeschiktheid door een ongeval of ziekte opgenomen zijn in deze regeling, 9,4 procent van het inkomen opgenomen worden, met een minimale som van 111 euro en een maximaal bedrag van 3747 euro. Voor zelfstandigen is een aanvullende pensioenpeiler écht cruciaal!

Methode 3: Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Voor zelfstandigen is er ten slotte nog de Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ). Wanneer je voor deze spaarmethode kiest, profiteer je van en belastingtechnisch voordeel dat oploopt tot 30 procent.

Methode 4: een pensioenspaarfonds benutten

Ten slotte kun je nog terecht bij een van de Belgische pensioenspaarfondsen of een individuele levensverzekering afsluiten. Hierbij kun je sparen op langere termijn, wat een fiscaal voordeel oplevert van 25 tot 30 procent. Begin nu met sparen en inleggen, en garandeer jezelf van een aantrekkelijk toekomstig pensioen!