Zakelijk leasen, dit zijn de belastingvoordelen

Zakelijk leasen, dit zijn de belastingvoordelen

zakelijke leasing

Als het gaat om leasen zijn wij bekend met 3 vormen. Operational lease, financial lease en private lease. Die laatste heft niets te maken met zakelijk leasen. Zoals de naam al doet vermoeden gaat dit over het leasen in privé.  De twee zakelijke vormen hebben een andere insteek en dus heeft het andere gevolgen voor de belastingdienst. Een auto is niet het enige wat je kan leasen. Je kan bijvoorbeeld ook een machine leasen. Wil je weten wat de belastingvoordelen zijn van zakelijk leasen? Lees verder voor alle informatie.

Operationeel leasen

Bij operationele lease huur je eigenlijk de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar en jij mag hem gebruiken zolang het leasecontract loopt. Hiervoor betaal je maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Een voordeel ten opzichte van financial lease is dat je niet voor onverwachte reparatiekosten komt te staan. Deze vallen onder het leasecontract. Omdat je zelf geen eigenaar bent zijn er minder belastingvoordelen bij deze leasevorm. Toch zijn het een aantal:

  • De kosten voor de auto (leasebedrag) zijn aftrekbaar van de winst.
  • De btw die wordt berekend over het maandbedrag kunnen worden teruggevorderd.

Hoewel operationeel leasen wellicht niet direct aantrekkelijk lijkt ten opzichte van financial lease kan het voor jouw situatie wel de beste keuze zijn. Kan je bijvoorbeeld geen onverwachte kosten voor reparatie dragen? Dan kan operationeel leasen een hele goede keuze zijn.

auto leasing zakelijkFinancial lease, wat zijn de voordelen?

Het grote verschil tussen operationele lease en financial lease is dat jij economisch eigenaar bent van de auto (of eventueel machine) als je kiest voor financial lease. Bij operationele lease blijft de leasemaatschappij de eigenaar van de auto. Uiteraard komt dat erop neer dat je hele andere fiscale voordelen kan hebben. Op basis van belastingvoordelen is financial lease een stuk aantrekkelijker. Toch is het goed om in je achterhoofd te houden dat je ook al het risico draagt. Heeft de auto onverwachts reparatiekosten? Dan zijn deze kosten voor jou.

Onderstaand de belastingvoordelen voor zakelijke financial lease op een rij:

  • Aanschaf auto afschrijving

Dit is ook direct een groot voordeel. Omdat jij de eigenaar bent van de auto mag je aanschafprijs van de auto op de balans. Tijdens de gehele looptijd van het leasecontract kan je de jaarlijkse kosten afschrijven. Het voordeel hiervan is dat de kosten voor afschrijving zorgen voor een totale lager winst. Dit scheelt direct weer belasting betalen.

  • BTW terugvorderen

Bij financial lease heb je de mogelijkheid om de betaalde btw terug te vorderen. Deze btw kan je terugvorderen in het betreffende kwartaal waarin je de auto hebt aangeschaft.

  • Investeringsaftrek

Ken je de investeringsaftrek? Het is een bedrag wat je van de winst af mag trekken als je geïnvesteerd hebt in bedrijfsmiddelen. Dus ook een nieuwe auto voor de zaak. Deze investeringsaftrek valt naast de mogelijkheid voor afschrijving of het terugvorderen van de btw. Op dit moment zijn er 3 mogelijkheden investeringsaftrek. (KIA, EIA en MIA). De aftrekpost is maximaal 28% van de aanschafprijs/ investeringsbedrag.

  • Renteaftrek

Heb je een zakelijke lening? Dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Een financial leasecontract is een zakelijke lening. Hierdoor kan je ook gebruik maken van de rente aftrek. Hoeveel rente je mag aftrekken is afhankelijk van hoeveel rente je betaald en in wel belastingtarief je zit.

  • Onderhoudskosten, reparatiekosten en brandstofkosten

Hoewel het misschien niet direct om grote bedragen gaan kan het je wel degelijk belasting betalen besparen. Je mag bovenstaande kosten voor onderhoud, reparatie en brandstof namelijk van je winst aftrekken. Als onderneming levert je dat minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting op.

Private lease of short lease

Zakelijke een auto leasen heeft verschillende belastingvoordelen, zoals je in bovenstaand artikel hebt kunnen lezen. Het is afhankelijk van de keuze financial of operationeel. Naast belastingvoordelen kent een auto leasen in het algemeen veel voordelen volgens het automagazine cuberra. Bij operationeel en financial lease heb je geen grote investering nodig en rij je toch in een mooie auto. Je hebt ook nog de mogelijkheid om private te leasen. Dit brengt helaas geen belastingvoordelen met zich mee. Omdat, zoals de naam het al aangeeft, het privé leasen van een auto is.

Shortlease is wel mogelijk om zakelijk te doen. Het is eigenlijk operationele lease maar dan voor een kortere periode. Dat kan zelfs al voor 1 maand. Over het algemeen zijn contracten voor operationele lease vanaf 3 jaar. Bij shortlease heb je dezelfde voordelen als bij operationele lease. Op basis van jouw situatie kan je een keuze maken welke leasevorm en bijkomende belastingvoordelen het beste bij jou passen. De meeste leveranciers sturen je graag voor beide vormen offertes op.

Een reactie achterlaten

Alle rechten voorbehouden: Yuzz.eu | Website ontwerp door Videologo.be