Ben je voornemens om als zelfstandige te gaan werken of ben je om een andere reden benieuwd naar wat je inkomen dan kan zijn? Lees snel verder.

Het salaris van een zelfstandige

Er zijn uiteraard veel verschillen onder zelfstandigen in wat zij verdienen. De één verdient enorm goed en de ander kan maar net rondkomen. Daarnaast is de bruto-netto berekening voor niet-werknemers niet hetzelfde als de bruto-netto berekening voor werknemers. Zij hebben immers te maken met beroepskosten, belastingen en het doorstorten van BTW aan de overheid. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je (dat is in ieder geval wel zo verstandig) een buffer moet opbouwen. Denk aan een buffer voor als je arbeidsongeschikt raakt en een buffer voor je pensioen. Dit moet je immers zelf opbouwen.

geld portefeuilleDe berekening van hoeveel je gaat verdienen is afhankelijk van verschillende factoren.

 1. Bepaal hoeveel je wil verdienen
 2. Bereken je uitgaven. Doe dit echt in detail: je zou soms verbaasd zijn welke verborgen kosten allemaal kunnen opduiken. Financiëel adviseur Tom raadt aan om hiervoor zeker een sociaal secretariaat in te schakelen.
 3. Maak de som van wat je echt moet verdienen per maand
 4. Bepaal je prijs per uur

Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die van invloed zijn op je salaris en waar je rekening mee moet houden:

 • De belasting over de toegevoegde waarde (jij draagt de administratieve last om belasting bij je klant te winnen);
 • De personenbelasting (deze belasting betaal je op je inkomen die je met je professionele activiteiten verdient als je niet voor een vennootschap hebt gekozen);
 • Sociale bijdrage (je bijdrage aan de sociale zekerheid voor bijvoorbeeld pensioen en gezondheidszorg, VAPZ telt hier niet bij!);
 • Provinciebelasting (sommige provincies rekenen belasting als je in die provincie gevestigd bent. De provincie is niet verplicht om deze belasting te heffen);
 • Gemeentebelasting (gemeenten mogen deze belasting heffen bovenop je personenbelasting).

Welke zelfstandigen verdienen het meest?

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, maar gemiddeld genomen verdien je in de volgende beroepen het meest:

 • Stielman
 • Notaris
 • Deurwaarder
 • Arts
 • Fiscalisten

Als stielman kun je rekenen op een gemiddeld salaris van € 7.925 per maand. Notarissen mogen al helemaal in hun handen knijpen met hun salaris. Gemiddeld verdienen zij maandelijks namelijk €16.498. Ook deurwaarders doen het niet slecht, maar net iets minder goed dan stielmannen. Deurwaarders verdienen namelijk maandelijks € 6.356 per maand. Artsen verdienen gemiddeld maandelijks een bedrag van € 5.197. Nogmaals: dit zijn slechts gemiddelden. Met voldoende kennis, doorzettingsvermogen en commercieel inzicht kom je al een heel eind en kun je succesvol worden.