Wat doe je als je voor jezelf wilt beginnen, richt je een eenmanszaak op of begin je als vennoot? Die keuze heb je te maken als je starter bent in België. Sterker nog; het is de eerste grote beslissing die je moet nemen op weg naar het ondernemerschap. Voor beide vormen is wel iets te zeggen. Met een eenmanszaak ben je vooral flexibel en heb je weinig formaliteiten. Wat betreft aansprakelijkheid zou je beter als vennoot starten.
Zeer flexibel en weinig formaliteiten, wél onbeperkt aansprakelijkheid
Flexibiliteit, weinig formaliteiten maar wel onbeperkt aansprakelijkheid dat is wat een eenmanszaak vooral betekent. De voordelen zijn duidelijk. Zo is een business partner niet nodig. Dat houdt in dat je altijd zelf en altijd snel kunt beslissen. En minimumkapitaal is niet nodig. Dat betekent dat je relatief gemakkelijk en zonder al te veel geld een onderneming kunt beginnen. Voorts is de boekhouding relatief eenvoudig te doen.
Nadelen aan het starten van een dergelijke zaak zijn er ook. Zo ben jij en alleen jij aansprakelijk en worden al je inkomsten belast binnen jouw personenbelasting, Ook als je later de zaak over wilt laten, dan is dat iets meer complex vergeleken met een vennootschap.
Vraag eerst een ondernemingsnummer aan bij de Kruispuntbank
Wil je een zaak helemaal voor jezelf beginnen dan vraag je eerst een ondernemingsnummer aan bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen en activeer jij je ondernemingsnummer als BTW nummer. Voorts sluit jij je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
Begin je een vennootschap, dan is een redelijk startkapitaal noodzakelijk
Alternatief is een vennootschap, waarbij er verschillende vormen interessant kunnen zijn. Ook een vennootschap biedt duidelijke voordelen. Zo ben jij zelf slechts in beperkte mate aansprakelijk en is ook het fiscaal statuut toch wel voordeliger. Voor advies en financiële middelen kun je bovendien rekenen op een business partner.
Wat zeker ook prettig is, is het feit dat je beduidend minder risico’s loopt wat betreft de financiën. Net als bij elke bedrijfsvorm zijn er ook mindere kanten aan het starten van een vennootschap. Zo is doorgaans toch wel een redelijk startkapitaal nodig, voor als je een BV of CV op wil richten. In andere gevallen geldt een minimumkapitaal, bijvoorbeeld als je een NV op wilt richten.
Over dat oprichten gesproken, start je een vennootschap dan is dat beduidend ingewikkelder. Voorts moet je een bezoek brengen aan de notaris. Het is wat formeler allemaal. Dat zie je ook terug in de verrichtingen die je hebt wat betreft de boekhouding. Wil je steeds flexibel zijn, dan is dat lastiger als je een vennootschap start. Er wordt namelijk veel meer gewerkt met vaste procedures en protocollen.
Laat een specialist je bijpraten over de verschillende vormen vennootschappen
Ga je voor een vennootschap, dan dien je eerst te kiezen welke vorm bij je past. Is dat een besloten- of een commanditair vennootschap of wil je eerder een coöperatieve of naamloze vennootschap beginnen? Je kunt eventueel nog kiezen voor de vorm die ook wel vennootschap onder firma genoemd wordt. Het is verstandig om je voor je een beslissing neemt bij te laten praten door een expert, bijvoorbeeld een accountant. Pas als je kennis hebt genomen van wat de vennootschappen precies inhouden en je goed doordrongen bent van de voor- en nadelen, maak jij je definitieve keuze.